Građanima komunalnu naknadu treba omogućiti plaćanjem u obrocima

Ovih dana velik broj naših građana neugodno se iznenadilo kad su putem pošte od grada Koprivnice dobili uplatnice za podmirenje dugovanja za komunalnu naknadu uz prijetnju ovrhe. Radi se o dugovanjima koja se odnose na 2012. i 2013. godinu. Rok za podmirenje dugovanja prema Gradu je zakonom propisanih 8 dana od zaprimanja uplatnice ili prijeti ovrha!

Građani nisu namjerno zadnjih nekoliko godina izbjegavali plaćati komunalnu naknadu što potvrđuju podaci iz ranijih godina kad je takvih poteškoća bilo jako malo. Građani su prepoznali to kao manje važno za podmirenje s obzirom da su se našli u situaciji da ne mogu servisirati sve svoje obaveze zbog opće krize u državi i visoke nezaposlenosti koje traje već godinama.

Očito su se građani pouzdali u to da se Grad neće ponašati kao neke državne i gradske firme (HEP, Komunalac…) koji svojim monopolističkim položajem i represivnim mjerama uspijevaju natjerat građane da plaćaju račune, često prazneći dječje kasice, jer im jednostavno prestanu isporučivati uslugu (isključenje vode, struje, telefona, itd.).

Međutim, zbog sve težeg stanja u gradskoj blagajni i gradska Uprava se odlučila na represivan način, putem prijetnje ovrhom, naplatiti svoja potraživanja.

Mi, Laburisti Koprivnice, ovim priopćenjem ne želimo poslati poruku građanima da plaćaju račune, jer to je obaveza svakog od nas, ali obzirom da je prema našim informacijama velik broj građana Koprivnice dobio uplatnice s pozamašnim iznosima, apeliramo na gradsku vlast i gradsku upravu da se ovom problemu posveti više pažnje te pronađe model i način plaćanja koji će građanima omogućiti da podmire svoja dugovanja prema Gradu, recimo u obrocima. Predlažemo da se zavisno od visine dugovanja pojedinog građanina odredi rok podmirenja duga, a da to bude u rasponu od 3 mjeseca do godine dana.

Ova cijela situacija uzrokovana je i zbog neažurnosti gradske uprave koja tri godine nije vodila brigu o naplati ove naknade niti je o visini dugovanja informirala građane. Budući da tri godine nije bilo hitno da se ta dugovanja naplate, a nedostatak tog novca nije primjećen u gradskoj blagajni, ne vidimo razloga da se sada u naznačenom roku ta sredstva moraju naplatiti.

Predsjednik ogranka Koprivnica
Darko Tetec

Izvor: http://koprivnica.net/vijesti/vijesti-pregled/24086-laburisti-o-komunalnoj-naknadi-gradanima-treba-omoguciti-placanje-o-obrocima

Objavljeno u Obavijesti and tagged , . Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>