1. svibanj – Međunarodni praznik rada koji to više nije!

Radnički prosvjedi na dan 1. svibnja 1886. u Chicagu završili su brutalnim batinama, poginulim radnicima u sukobu s policijom i smrtnim presudama za osmero radnika. Borba za radnička prava traje već više od jednog stoljeća, a što se promijenilo?

Sve je manje razloga za slaviti rad, kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe. Ideal 8+8+8 odavno je zaboravljena iluzija radničkog pokreta za mnoge ljude koji nemaju dvije od tri osmice. Osam sati rada i osam sati kulturnog uzdizanja za 400 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj i 300 tisuća građana s blokiranim računima predstavlja tek puku parolu izgubljenu u magli fleksibilizacije rada u danšnjem globalno rasprostranjenom kapitalizmu. Umjesto slavlja komemoriramo na ovaj datum bespovratno izgubljena radna mjesta, a radnička prava spominju se tek kao atavizam nekih bivših vremena iz doba socijalne države koja je preminula u Europi negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća na rukama Margaret Thatcher.

Globalizacija nije dovela do veće sigurnosti, bilo političke, bilo ekonomske, već je dovela do većeg socijalnog raslojavanja srozavši cijenu rada kako bi slavila konkuretnost i produktivnost, dvije mantre suvremenog doba u kojem nažalost nestaju ideali jedan za drugim. Solidarnost je tek na djelu kada se događaju katastrofe, ali je gotovo posve iscrpljena kada se radi o odnosu kapitala i rada, bogatih i siromašnih.

1. svibanj za Hrvatske laburiste datum je koji nas poziva da ukažemo na nepravičnu raspodjelu društvenog bogatstva, na rastakanje javnog za korist privatnog, na izgubljena radna mjesta i osiromašene građane. Nametnuta je lažna dihotomija – država ili tržište. Niti je tržište toliko slobodno (kada npr. pogoduje korporacijama ili kada se privatne banke sanira javnim sredstvima) niti je država nužno loš upravljač da se mora odreći svake banke i svakog javnog poduzeća. Pronaći mjeru glavni je izazov, a ne ideologizirati ekonomske podjele i koncepte koji ne vode općem dobru.
Socijalna osjetljivost ne smije biti zaboravljena kategorija, a socijalna pravednost mora ostati i dalje cilj države koja skrbi o svojim građanima, a ne samo o finacijskom ili korporativnom kapitalu.

Čestitamo svima Međunarodni praznik rada!

Praznik rada

Objavljeno u Obavijesti. Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>