U Koprivnici održana javna tribina „Medijsko sveučilište – istina“

Hrvatski laburisti – Stranka rada, ogranak Koprivnica, od početka je upozoravao na odsustvo javnosti i netransparentnost rada prilikom osnivanja Sveučilišta u Koprivnici. Obzirom da smo proglašavani protivnicima visokog školstva i kočničarima razvoja Koprivnice osječali smo obavezu upoznati širu javnost s našim stavovima i cjelokupnim tijekom osnivanja sveučilišta i javno privatnih interesa u tome. Stoga smo 23. studenog 2012. u gradskoj Vijećnici grada Koprivnice s početkom u 18 sati, organizirali javnu tribinu naziva „Medijsko sveučilište – istina“. Domaćin tribine bio je Siniša Kavgić, predsjednik koprivničkog ogranka i Siniša Bosanac, član ogranka. Gosti na tribini bili su Nikola Vuljanić, sveučilišni profesor, saborski zastupnik i osnivač nekoliko fakulteta i veleučilišta te Igor Lasić, novinar tjednika Novosti i urednik i voditelj emisije o medijima na drugom programu Hrvatskog radija. Igor Lasić prati porođajne muke Medijskog sveučilišta od samih početaka, te je od 2010. godine objavio cijeli niz članaka i radio emisije o temi Medijskog sveučilišta.

U publici su bili prisutni brojni posjetitelji i predstavnici gradskih struktura, privremeni rektor Medijskog sveučilišta i dr.sc. Mario Tomiša, direktor firme „Media uni“, koja sada ima dopusnicu za rad sveučilišta.
Tribinu je otvorio gospodin Siniša Kavgić, predsjednik koprivničkog ogranka predstavivši goste.

Na početku tribine gospodin Lasić ukratko je opisao put sveučilišta od Splita preko Varaždina do Koprivnice i svu isprepletenost javnog novca i privatnih interesa. Nakon toga je profesor Vuljanić govorio o zakonitosti, odnosno hodu po rubu zakonitosti, oko postupka prelaska dopusnice iz vlasništva Europapress Holdinga (EPH) u vlasništvo gradova Koprivnice i Varaždina, pri čemu je ta transakcija podebljala bankovni račun EPH za 3.9 milijuna kuna i ostavila obavezu gradovima da plaćaju 5 stipendija za potrebe EPH po studijskim smjerovima i po studijskoj godini.

Istaknuli bismo nekoliko tvrdnji gospodina Vuljanića:
– „ Radim preko 30 godina u visokom obrazovanju, no ne znam tko je odobrio ovakav način otvaranja Medijskog sveučilišta. Dopusnica nije samo komad papira, to je dokument kojim se mora dokazati područje bavljenja obrazovne institucije, profesori koji će predavati, prostor i oprema te ostali standardi. Dopusnica nije predmet prodaje, ovo je na rubu kriminala. Protiv sam ovakvog suludog načina organizacije Medijskog sveučilišta, ovo nije normalno.“
– „ Za ovakvu kupnju d opusnice još nisam čuo, ovo je unikatan slučaj. Na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu pripremali smo se dvije godine prije otvaranja, dok ovdje nije takva situacija. Osporavam ovaj način otvaranja jer je kriminalan. Dopusnicu je netko držao nekoliko godina i onda je odlučio prodati. Pa gdje toga ima? Ovakva prodaja dopusnica se ne događa ni u slastičarnici, nije to prodaja sladoleda“.

Siniša Bosanac objasnio je financijsku stranu osnivanja sveučilišta i koliko će sveučilište koštati grad Koprivnicu u slijedećem razdoblju.
Potom su uslijedila pitanja posjetitelja tribine, bez ijednog pitanja gradskih struktura i predstavnika Medijskog sveučilišta.
Zaključak gostiju tribine na kraju je bio kako je ovo eklatantni primjer javno – privatnog partnerstva na hrvatski način, poznat po uzrečici – „Ideje naše – gorivo vaše“.

No, izgleda kako je ova tribina tek prvo poluvrijeme, jer su predstavnici grada i medijskog sveučilišta najavili za utorak 27.11.2012. godine održavanje druge tribine, na kojoj će biti gosti: gradonačelnica Koprivnice, rektor Medijskog sveučilišta i direktor „Media uni“ d.o.o. Nadamo se čuti i njihovu stranu potkrijepljenu argumentima.

Siniša Bosanac

Tribina1

Objavljeno u Ogranci and tagged , . Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>