Reagiranje na odgovor koprivničke gradonačelnice

U prvom dijelu odgovora gospođa obnašateljica dužnosti navodi:

“Zakonom o sprječavanju sukoba interesa izrijekom je propisano da dužnosnici ne mogu biti u Upravnim vijećima ustanova, osim ako se radi o ustanovama od posebnog interesa, u što ne spadaju školski odbori, stoji u odgovoru.”

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi člancima 1 i 118. škole pa i Podravsko sunce definirani su kao javne ustnove kojima upravlja školski odbor kao upravno tijelo to jest upravno vijeće. Stoga je nesporno da za dužnosnike koji su definirani člankom 3.. Zakona o sukobu interesa a prema odredbama članka 14 istog zakona zapriječeno biti u upravnim vijećima te i dalje smatramo da je gospođa obnašateljica dužnosti gradonačelnika i dalje u sukobu interesa.

Nadalje gospođa obnašateljica dužnosti gradonačelnika navodi:

“Nadalje želim posebno istaknuti i da se sukobom interesa smatra situacija u kojoj su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom, a posebice kada privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti – tvrdi gradonačelnica.”

Iz ove izjave vidljivo je nepoznavanje zakona o sukobu interesa jer gospođa obnašateljica dužnosti gradonačelnika izgleda je pročitala samo prvi i drugi članak zakona. Preporučujemo joj da pročita i ostale članke a naročito članak 14. navedenog zakona.

Dalje u odgovoru navodi:

“U konkretnom slučaju članstvo u školskom odboru Podravskog sunca nije privatni interes koprivničke gradonačelnice, već Grada kao osnivača.”

Ponovit ćemo. Dužnosnicima je zapriječeno člankom 14. Zakona o spriječavanju sukoba interesa uopće biti u upravnim tijelima javnih ustanova tako da privatni i javni interes s ovim nema veze. No kad već spominjemo javni i privatni interes u Podravskom suncu nas zanima je li pospremanje pod tepih nalaza inspekcijskog nadzora škole javni ili privatni interes a posebno jer nam se javljaju neki roditelji i neki zaposlenici iz Podravskog sunca dajući nam podršku u rasvetljavanju svih aspekata rada u toj javnoj ustanovi.

Gospođa obnašateljica dužnosti odgovorila je i na drugu tvrdnju iznijetu na konferenciji za medije slijedeće:

“Odgovoreno je i na primjedbu da za 64.000 kuna za projekt Zdravi grad nije bio raspisan javni natječaj. Natječaj je bio pravodobno objavljen na internetskim stranicama Grada Koprivnice i na njega su se javile udruge koje su novac potom i dobile.”

Uza sav trud i poznavanje internetskih preglednika na stranicama grada Koprivnice u aktima gradonačelnika za 2012. godinu nismo našli nikakvu odluku o javnom pozivu z predlaganje projekata i programa u okviru Zdravog grada. Nasuprot tome u aktima gradonačelnika za 2011 i 2010. godinu pronašli smo odluke o javnom pozivu za predlaganje projekata i programa iz projekta “Zdravi grad”. Ostavljamo mogućnost da nam je navedena odluka promaknula te stoga molimo gospođu obnašteljicu dužnosti da nas uputi kada je donešena odluka, pod kojim urudžbenim brojem i u kojim je sve medijima objavljena? I dalje stojimo uz tvrdnju o netransparentnoj podjeli sramotnog iznosa za udruge koje u gradu Koprivnici imaju izuzetnu važnost.

Pored toga još više nas zanima zašto je ove godine odobreno svega 64.000,00 kuna što je tek jedna trećina odobrenih sredstava u 2009. godini.

U Koprivnici 16.10.2012.

Predsjednik ogranka Koprivnica
Siniša Kavgić

Objavljeno u Obavijesti. Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>