Koprivnički Laburisti o prirezu i besplatnim udžbenicima

Aktualna politička tema u Koprivnici je moguće uvođenje prireza najesen, slijedom Vladinih reformi u sklopu kojih je predloženo i smanjenje poreza na dohodak, čime bi jedinice lokalne samouprave izgubile značajan dio svojih proračunskih prihoda.

Svoj su stav o tome na konferenciji za medije iznijeli i županijski Laburisti. Predsjednik županijskog ogranka, Siniša Kavgić:

– Mi smo i prije godinu dana govorili da put kojim ide Grad Koprivnica nije dobar put, i zbog deficita u gradskom proračunu tražili smo da se smanje plaće gradskim dužnosnicima i zaposlenicima u Gradu. To su, naravno, odbili. Mislim da gradsko vodstvo već dugo ima namjeru da uvede prirez u grad, međutim nisu našli model kako da to ostvare, a da ne izgube potporu birača. Ovo im je dobrodošla izlika i siguran sam da će tražiti uvođenje prireza.

Kavgić je dodao i kako ne razumije zašto se govori o stopi prireza od 10 posto, a ne manjoj, te je naveo primjer gradonačelnika Samobora koji je najavio kako neće uvoditi prirez, već će razliku u prihodima amortizirati smanjenjem plaća gradskim dužnosnicima i zaposlenicima.

Županijski ogranak Hrvatskih laburista na konferenciji za medije iznio je svoj prijedlog Županiji kako da iduće godine sufinancira nabavku udžbenika i pratećeg školskog pribora učenicima osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije kojima njihovi gradovi i općine ne omogućuju takvu pogodnost. Time su, navode Laburisti, obitelji tih učenika u neravnopravnom položaju u odnosu na one s prebivalištem u nekom od gradova ili bolje stojećih općina.

Prijedlog je u ime stranke iznio član Županijske skupštine Zlatko Delimar:

– Učenicima iz obitelji u kojima su mjesečna neto primanja do 2000 kuna, nabava udžbenika bit će financirana u potpunosti, 100 posto. Učenicima iz obitelji u kojima su mjesečni neto prihodi 2000 kuna i jednu lipu po članu obitelji, nabava udžbenika bit će financirana u iznosu od 50 posto ukupnih troškova.

Delimar je prijedlog iznio na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, no iz Županije je odbijen s objašnjenjem da ta stavka nije predviđena proračunom te da za nju nema sredstava. Podsjetimo, gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac, kao i neke općine u boljoj financijskoj situaciji, svojim su osnovnoškolcima omogućili sufinanciranje udžbenika po socijalnom kriteriju.

>> KOMPLETAN PRIJEDLOG LABURISTA

Izvor: http://koprivnica.net/vijesti/vijesti-pregled/24269-laburisti-o-prirezu-i-besplatnim-udzbenicima

Objavljeno u Ogranci and tagged , , , . Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>